Vergrijsd en verweerd houtwerk

Vergrijsd en verweerd houtwerk

Als je houtwerk onbehandeld buiten laat staan zoals bijvoorbeeld een schutting of een tuinhuisje dan zullen zon en regen het houtwerk gaan aantasten. Het effect en de snelheid van de aantasting is sterk afhankelijk van het soort hout. Gelukkig kan er toch nog veel worden gedaan.

Stap 1 Controle en voorbereiding

Controleer of het hout de moeite waard is. Als het hout grotendeel verrot is kan het beter helemaal vervangen worden. Zijn er slechts een paar rotte plekjes, dan kan dit worden opgelost met een houtvulmiddel. Maak het hout goed schoon met een kwaliteit schoonmaakmiddel (onze Eco Cleaner) zodat het duidelijk wordt waar je precies mee aan het werk gaat.

Stap 2 Plan het eindresultaat van tevoren

Om een bevredigend eindresultaat te bereiken zul je van tevoren moeten bedenken wat je wil. Er zijn pakweg drie opties.

Natuurlijke uitstraling

Ben je helemaal verknocht aan de mooie natuurlijke uitstraling van het hout, dan loont het de moeite om het in ieder geval goed schoon te houden. Hiermee verleng je de levensduur van het hout. Hiervoor kun je goed onze Eco-cleaner gebruiken.

Houtbeits

Houtbeits is niet geheel dekkend waardoor je juist de houtstructuur blijft zien. Als het hout niet te erg is vergrijsd kun je lichtere kleuren houtbeits gebruiken. Anders kun je voor het beste resultaat een meer donkere beits gebruiken.

Houtlak

Met het gebruik van een dekkende houtlak heb je keuze in alle kleuren en wordt het hout volledig overschilderd. Voorafgaand schuur je alles mooi strak, vul je de houtrotgaten en zet je eerst je project in de grondverf. Vervolgens overschilder je deze met de houtlak.

Stap 3 Aan de slag

Als je besluit met houtbeits of houtlak aan de slag te gaan zorg er dan voor dat je project goed droog is en hou de weersverwachting in de gaten (wind en regen). Op die manier krijgt de verf zoveel mogelijk tijd om uit te harden. Schoonmaken kan natuurlijk altijd, alhoewel dat natuurlijk het leukste is met een klein zonnetje.

Niet helemaal zeker over hoe je dit gaat doen? Bel of mail ons, wij helpen je graag verder.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.