Plafond schilderen

Plafond schilderen

Een plafond schilderen is een klus die je prima zelf kan doen. Een goede voorbereiding zorgt voor een prachtig eindresultaat.

1 Plan je eindresultaat

De eerste vraag is heb je een nieuw of een oud plafond? Als het een nieuw plafond is, kan het zijn dat je het 2 keer moet schilderen. De muurverf van Brllnt is zeer geschikt voor plafonds. De Brllnt muurverf is lekker dik waardoor vaak maar één laag nodig is. Bestel dus eerst voor één laag.

Wil je dat de kamer hoger lijkt? Gebruik dan een lichtere kleur dan op de muur. Ook een kleine tint lichter doet al heel veel.

2 Voorbereiding

Verwijder zoveel mogelijk alle objecten in de kamer en dek de vloer af met een stukloper of een afdekvilt. Zet de stroom uit en verwijder alle lampen van het plafond. Bescherm de stroomdraden met een lasklem of een kroonsteentje. Bind de draden bij elkaar zodat je genoeg ruimte hebt om te schilderen.

Plak alles netjes af; dit kost misschien iets meer tijd maar schoonmaken kost nog veel meer tijd. Vul eventuele gaten met een vulmiddel en schuur eventuele oneffenheden weg.

3 Plafond schoonmaken

Zeker met een ouder plafond in een ruimte waar gerookt en/of gekookt is moet een plafond schoongemaakt en ontvet worden. Gebruik hiervoor onze Brllnt Eco-cleaner en een spons. Met onze Dyne Spray kun je testen of je plafond schoon genoeg is om te schilderen.

4 Plafond verven

Schilder de hoekjes en de randen eerst met een kleine roller of eventueel een kwast. Vervolgens kun je aan de slag met de grote roller en een rolstok. Maak mooie lange strepen van ongeveer een meter. Zorg ervoor dat je het project in één keer kunt afmaken. Als je halverwege (te lang) stopt zal dat zichtbaar zijn in het eindresultaat.

5 Verantwoord opruimen en schoonmaken

Heb je geschilderd met de Brllnt verf en wil je je kwasten schoonmaken? Schraap eerst de overtollige verf van je kwast aan de rand van je verfblik of -emmer. Gebruik eventueel een roerhoutje of plamuurmes om zoveel mogelijk verf van de kwast te verwijderen.

Kwasten en rollers schoonmaken
Hierna kun je de verfkwast schoonmaken in een emmer of pot met lauwwarm water en groene zeep. Je kunt de kwast reinigen door deze tegen de randen van de emmer of pot te drukken en door met je vingers door de haren te strijken, zodat het sop doordringt in de kwast. Laat de kwast vervolgens een paar uur weken in de emmer of pot.

Na het reinigen van de kwast droog je deze door de steel tussen twee handen snel rond te draaien in de emmer of pot. Hang de kwast vervolgens met een spijkertje of een touwtje op een droge plek.

Wat te doen met het afvalwater?
Het afvalwater dat overblijft na het kwasten schoonmaken bevat verfresten. Laat dit water enkele dagen in de - niet-afgesloten - emmer of pot staan, zodat de verfresten bezinken en het water verdampt.

De heldere waterlaag die ontstaat kun je door de gootsteen spoelen. Zorg er hierbij voor dat het bezinksel achterblijft in de emmer of pot. Verwijder het bezinksel met een papieren doekje en gooi het bij het restafval. Je kunt voor het opvangen van het bezinksel ook een koffiefilter gebruiken.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.